Välj glädje framför rädsla

Välj glädje framför rädsla

I helgen bjöd jag in till träff med deltagarna från Fearless Art Program. De kom bl a ifrån Örebro, Växjö, Enköping och Göteborg och vi landade in i vår gemensamma passion för konsten och kreativiteten. Det var fint att ses på riktigt, inte bara i zoomrutan och vi delade många skratt och skapade ihop💖🎨
 
Senare på kvällen drog vi några orakelkort och på ett stod det “Välj glädje framför rädsla”. Det gick rätt in och fick mig att reflektera…
 
Jag har alltid velat göra rätt, vara duktig, få beröm. Jag hade bra betyg i skolan. Min mamma skojar ofta om att läraren i mellanstadiet berättade på utvecklingssamtalet att jag hade fått 32 poäng av 30 möjliga på senaste provet. Hur är det möjligt?, undrade min mamma som också var lärare😅.
 
Det är ju ingen dålig egenskap att vara bra i skolan, men det säger också något om mig som överpresterare. Det har kostat på, jag har en högkänslighet och när jag pressar mig för hårt blossar ibland eksem upp och jag får svårt att sova. 
 
Det är inte så att överpresteraren försvann bara för att jag blev konstnär. Det är många verk som jag har kämpat och kämpat med, där det varit en riktig kamp och jag vill få till den sådär magiskt bra, när jag haft deadlines. Men det är precis där, mitt i processen i måleriet som jag lär mig något viktigt, DET GÅR INTE! Målningen kommer inte till liv när jag kämpar och pressar på, när jag vill för mycket och försöker kontrollera den. Den blir inte lika levande och själslig. Så när jag till slut ger upp, SLÄPPER TAGET och VÅGAR, det är då tavlan talar från min själ, det är där belöningen kommer (och jag tränar på att ta emot).
 
Jag jobbar dagligen med mig själv, konsten hjälper mig, jag försöker bli en lite bättre version, göra gott och framförallt att inte vara så hård med mig själv. Den där perfektionisten, duktiga personen har hjälpt mig komma dit där jag är idag, men hon hjälper mig inte framåt. Hon hjälper mig inte med att flyga friare, skratta mer, njuta och ge mer värde till andra. Det är istället att våga släppa taget, våga testa utan att veta vad det blir, välja glädje, drömma stort och utforska utan att tänka på resultatet, det är där min själ trivs, de bästa verken blir till och jag mår som bäst. 
 
Skapandet lär mig saker om mig själv, hela tiden, och jag tror att det också syns i min konst. Det känns när jag släpper taget om perfektionisten. Jag vill vara fri, modig och lekfull, jag vill vara fearless och jag tycker att min senaste elefanttavla “Bold & free” uttrycker det. Vad tycker du? 
 
 

Lämna ett svar